Výškově nastavitelný stůl. Ano či ne? Toť otázka!

Znáte někoho, kdo používá nastavitelný stůl? Osobně znám několik lidí, kteří u práce skutečně stojí, nebo v průběhu práce střídají pozici ve stoje a v sedě. 

Bylo to v roce 2008, kdy jsem se poprvé osobně setkal s nastavitelným stolem.  Byl jsem pozván k jednomu výrobci židlí. Po příjezdu mě sekretářka uvedla do kanceláře majitele a ten pohled mě ohromil. 

Majestátná postava majitele stála u vysokého pracovního stolu. Jeho pobavený úsměv ihned prozradil, že nejsem zdaleka jediný překvapený návštěvník. 

„Chtěl jsem se s vámi domluvit na obchodní spolupráci, ale asi si to ještě rozmyslím, když vidím, že zřejmě moc nevěříte ani svým vlastním výrobkům,“ prohlásil jsem v žertu. 

„Já vím, vypadá to divně, nabízí se pořekadlo o kovářově kobyle,“ odpovídá majitel. ,,Bohužel mám zničená záda. Nedokážu sedět ani pár minut. Chodím od čerta k ďáblu (rozumějte lékaře, fyzioterapeuty atd.), ale bez výsledku. Vzpomněl jsem si, že jsem na veletrhu v Německu viděl nastavitelné stoly. Dohledal jsem výrobce a stůl si objednal. Cena byla děsivá, ale neměl jsem na výběr. Vyzkoušel jsem skutečně všechno možné." 

,,Upřímně si nedokážu představit, že bych vydržel celý den v práci stát," odvětil jsem. 

,,To si myslí každý, kdo mě vidí. Věřte nebo ne, zvykl jsem si a pokud stojím, tak mě záda nebolí. Naopak si už ani nedokážu představit, že bych dokázal u práce sedět."

Tento příběh se stal před mnoha léty. Výškově nastavitelné stoly u nás v Česku ještě nikdo pořádně neznal. Bylo to v době, kdy takový stůl stál mnoho desítek tisíc korun. Časy se mění a výškově nastavitelné stoly se pomalu, ale jistě prosazují nejen ve firemních kancelářích, ale také v domácích pracovnách. 

A já vám dnes předám několik osobních postřehů a zkušeností, budete-li chtít. 

Výškově nastavitelný stůl umožňuje plynulou změnu výšky pracovní plochy. Jak jsem již předeslal, výškově nastavitelné stoly se stále výrazněji prosazují v domácích pracovnách i v kancelářích, kde se stávají vítaným benefitem zaměstnanců od jejich osvícených zaměstnavatelů.

Výrobci a prodejci nastavitelných stolů tvrdí, že tyto stoly poskytují řadu zdravotních přínosů. Snížením bolesti zad počínaje, přes úbytek hmotnosti, snížení hladiny cukru a cholesterolu v krvi, zlepšení duševního zdraví a výkonu, vyšší délkou života konče.

Jak je to ve skutečnosti?

Je nesporným faktem, že dlouhodobý sedavý styl života je mj. spojen s civilizačními chorobami 21. století, jako je obezita, cukrovka, srdeční choroby a selhání, některé typy rakoviny i kratší délka života.

Z tohoto úhlu pohledu dokážeme skrze zařazení pravidelného pohybu, respektive zkrácení času stráveného sezením, výše uvedeným zdravotním rizikům účinně předcházet.

Využijte každou příležitost dostat se od stolu. Projděte se, protáhněte se, choďte po schodech.  Vítejte pohyb a každou příležitost k pohybu s radostí. Pohyb a dobrý pocit z něj plynoucí jsou jedním z klíčů ke zdraví a celkové spokojenosti. 

Nebo při práci stůjte

Některé studie zabývající se pracovními návyky prokázaly, že po jídle se hladina cukru v krvi vrátí do normálu rychleji u lidí, kteří u práce stojí. A mnoho lidí potvrzuje, že práce ve stoje jim pomohla od bolestí zad. Pravdou je, že výhod plynoucích z přechodu ze sedavé práce k práci ve stoje je hned několik. Pojďme se tedy podívat na to, co můžete získat tím, že budete pracovat ve stoje, nebo alespoň častěji střídat pozice mezi sezením a stáním.

Dlouhé sezení nás zabíjí 

Zdá se vám to přehnané? Faktem zůstává, že prostým sezením dochází ke značnému přetěžování pohybového aparátu, především pak ke snížení pružnosti páteře, poruchám a onemocněním meziobratlových plotének.

Dlouhodobé sezení se podle Světové zdravotnické organizace podílí na riziku vzniku vysokého krevního tlaku a s ním spojených srdečních a cévních onemocnění. Nadto se nadměrné sezení podílí dokonce až z 25% na vzniku rakoviny prsu nebo tlustého střeva.

Riziko předčasného úmrtí se zvyšuje přímo úměrně s prodlužující se dobou sezení. Již při pravidelném sezení více než 10 hodin denně se zvyšuje riziko předčasného úmrtí o 25-30 %.

Většina lidí se zničenými zády, s nimiž jsem se během své pětadvacetileté praxe v oboru setkal, přiznala, že si problémy přivodili vlastní lehkovážností a leností. Upřímně se ptám, stojí nám to za to?

Obrázek znázorňuje vyhřezlou meziobratlovou ploténku. 

Stání při práci eliminuje bolesti

Pravidelným stáním při práci lze efektivně eliminovat bolesti zad spojené s dlouhodobým sezením. Lidé, kteří používají výškově nastavitelné stoly, se obvykle shodují na tom, že jsou po práci méně unavení a stresovaní než kolegové, kteří stráví stejnou dobu v práci sezením.

Snížení rizika obezity

Dlouhodobé sezení zpomaluje náš metabolismus a podporuje ukládání tuku. Tím, že se při práci postavíte, jdete jednoduše naproti snížení rizik vzniku obezity.

Zvýšený výdej kalorií? 

Podle studie Journal of Physical Activity and Health  je rozdíl v energetickém výdeji při práci vestoje nebo vsedě marginální. Pokud při kancelářské práci stojíme, spálíme v průměru 88 kcal/h, při sezení zhruba 80 kcal/h. Rozdíl v energetickém výdeji však není hlavní bernou mincí, máme-li za cíl celkově prospívajícího pracujícího jedince. 

Mozková aktivita

Dlouhodobé sezení způsobuje zpomalení mozkové aktivity, protože sezení představuje signál ke zklidnění těla. Při snížené tělesné aktivitě proudí do našeho mozku méně okysličené krve. A méně kyslíku snižuje schopnost soustředit se. Naopak práce vestoje aktivuje svalovou hmotu, což vede k většímu okysličení krve. Vaše výkonnost i nálada se zlepší.  

Mají nastavitelné stoly nějaké nevýhody nebo omezení??

Naučit se pracovat ve stoje chce svůj čas. Pamatujte si, že náhlá změna pracovních návyků může mít pro váš organismus negativní účinky.

Pokud se například rozhodnete ze dne na den přejít z celodenního sezení na celodenní stání, mohou se namísto úlevy dostavit bolesti zad, nohou, hlavy atd. Proto je mnohem lepší začít s přechodem na práci vestoje postupně.

Ideálně začít na 30-60 minutách denně a tuto dobu postupně prodlužovat.  Pokud je váš stůl vybavený funkcí časování (připomenutí), doporučuji této funkce využívat. Je možné, že postupné přivykání si na nový způsob práce může při změnách pracovní pozice zpočátku narušovat vaši koncentraci či pracovní efektivitu.

Hledejte, zkoušejte, experimentujte, budťe vnímaví, jistě brzy najdete optimální časové intervaly.

Je výškově nastavitelný stůl vhodný pro každého?

Každý člověk je jedinečný ve svých potřebách i z hlediska aktuálního zdravotního stavu. Rovněž každý obor lidské činnosti má svá specifika. Některé činnosti vyžadují vysoce přesné a jemné motorické dovednosti, které je snadnější provádět vsedě.

Výškově nastavitelný stůl tedy nemusí být ideálním řešením pro každého, kdo tráví hodně času vsedě. Ani ten sebelepší výškově nastavitelný stůl vám nepomůže, pokud není správně nastavena nejen výška stolu, ale i monitoru a ostatních pomůcek.

PS: Pokud máte kancelář, kde pracujete ve stoje, a navíc přijímáte návštěvy, pořiďte si nějakou pohovku nebo konferenční židle pro návštěvy i pro vás. Věřte, že návštěva usazená v židli se v přítomnosti stojící osoby pravděpodobně moc příjemně cítit nebude. 

a

Nejlepší způsob, jak si udržet dobrou kondici, zdravou mysl a vitální paměť je vyhnout se dlouhému sezení. Nastavitelný stůl společně s kvalitní ergonomickou židli a vhodnými ergonomickými doplňky představuje ideální mix, jak tohoto žádoucího cíle dosáhnout.