Područky

Zpět na mapu bolesti zad
Bolest v zápěstí a syndrom karpálního tunelu
Chci vědět proč mě bolí záda

Područky kancelářských židlí představují extradůležitý doplněk. A troufám si tvrdit, že područky spadají mezi „složitější“ ergonomické doplňky.

Nikoliv svojí konstrukcí, ale nutností sladit více ergonomických parametrů najednou. 

Během své praxe jsem vypozoroval, že cca 9 z 10 lidí sedících u počítače područky nepoužívá, přestože je jimi židle vybavena. 

Během práce mají lidé ruce na stole a područky používají jen ve chvílích relaxace, například když komunikují s kolegy atd. 
Proč je tomu tak? 

Mezi možné příčiny zcela jistě patří:

  • nevhodně vybraná židle
  • nevhodné područky
  • nevhodná výška stolu
  • neznalost nastavení židle, stolu, područí

Drtivá většina lidí pracuje v zaměstnání, kde jim byla přidělena nějaká pracovní židle a stůl. 

Šance, že výška stolu, možnosti nastavení židle a tělesné proporce budou kompatibilní, je velice nízká. 

Přesto správně zvolené a nastavené područky mají své nepopiratelné výhody. 

a

Všimněte si, prosím, sedící postavy. Na obrázku vidíte nádherný případ, kdy je snad všechno špatně. 

Sedíte v práci podobně? Potom vás zcela jistě musí bolet hlava. S pravděpodobností rovnající se jistotě máte zatuhlá a bolestivá ramena a stejně tomu tak bude i s oblastí krku a šíje. A zřejmě vás také bolí v bedrech. Zkrátka - celá záda v jednom ohni. 

Co na obrázku vidíme? Shrbená postava s kulatými zády. Předkloněná hlava a práce s notebookem - doporučuji přečíst článek "notebook jako zabiják zad".

Nás ale zajímají područky. Ty jsou zřejně výškově nastavitelné, nicméně nízko nastavené loketníky posunuté dozadu směrem k opěráku nedávají žádnou šanci pro jakékoliv smysluplné použití.

a

a

a

a

a

Područky patří mezi ergonomické doplňky, které dokážou odbourat bolesti a napětí v oblasti ramen a šíje.

Přestože jde zdánlivě o jednoduchý doplněk, jeho výběr a znalost nastavení je poměrně komplikovaná. 

Co tedy mohu aktivním použitím područek získat? 

  • Uvolněnější a přirozenější polohu rukou vůči ose těla
  • Ruce volně spočívají na loketnících područí. Mizí svalové napětí v oblasti krku a šíje.
  • Vzpřímené držení těla a hluboké dýchání
  • Při psaní a práci s rukama na stole jsou ruce obvykle mírně předsunuté před trup. Záda jsou mírně zakulacená, hrudní koš je zavřený.
  • Naopak při použití správně nastavených područí se ruce nacházejí více v ose těla. Sezení je přirozeně vzpřímené, hrudní koš otevřenější. 

Zkuste si malý pokus.

Dejte ruce mírně před tělo, lokty přitáhněte k žebrům. Představte si, že něco píšete a u toho chvíli dýchejte.  A nyní dejte ruce podél těla, lokty mírně rozevřete, dýchejte. Cítíte rozdíl?  
Výsledek je ten, že sedíte rovně, nic nebolí. A hlavně se Vám díky otevřenému hrudnímu koši mnohem lépe dýchá.

Jaké područky doporučuji zvolit? 

Pokud jste zvyklí pracovat s rukama na stole, v zásadě područky nepotřebujete. Na druhou stranu nikdy není pozdě začít s něčím novým. 

Pokud přesto područky vyžadujete pro oporu rukou ve chvílích odpočinku, volte výškově nastavitelné područky. Jiné neberte, jsou s tím spojené jen samé potíže. 

Područky židle a jejich funkceChcete-li područky používat aktivně, potom by loketníky područí měly umožnit minimálně jejich posun vpřed/vzad.

Pouze tak je možné srovnat horní plochu loketníku s výškou stolu a vytvořit tak jakousi prodlouženou pracovní plochu. Nastavení vpřed/vzad dovolí přisunout se blíže ke stolu. 

Vzhledem k přirozenému postavení a držení rukou při psaní na klávesnici je nezbytné, aby byly područky vybaveny loketníky s možností natočení do strany. Jen tak poskytnou loketníky účinnou oporu rukám po celé délce. 

Některé područky umožňují také nastavení šířky mezi loketníky (vzdálenost od sebe). Jde o mimořádně důležitou funkci, obzvláště u lidí se štíhlou postavou, obvykle žen a dívek. Ty by si rády položily ruce na loketníky, které jsou ale bohužel umístěné příliš široko od sebe a jejích efektnvní použití je tak nepohodlné, nebo přímo nemožné.