Bederní opěrka zad

Zpět na mapu bolesti zad
Chci vědět, proč mě bolí záda
Rozdíl mezi křeslem a židlí

Proč je bederní opěrka na kancelářské židli nesmírně důležitá.

Když si představíte ideální kancelářskou židli, co vás napadne? Zajímavý design, pohodlné sedadlo, opěrka hlavy, kvalitní materiály? Pokud jste fyzicky v pořádku a nic vás nebolí, může být design atd. na předním místě. Ale co v případě, kdy už něco boli? A pokud bolí, tak obvykle záda v oblasti beder nebo v oblasti krční páteře.

Design, pohodlný sedák, opěrka hlavy ... , to vše jsou jistě důležité faktory, ale co byste řekli na bederní opěrku zad?  Právě bederní opěrce bychom měli věnovat mimořádnou pozornost. Jedná se totiž o jednu z klíčových částí každé židle, která má mimořádný vliv na to, jak moc (ne)budou při sezení bolet záda.

Správná podpora zad v bederní oblasti je důležitá. Proč je tomu tak z anatomického hlediska rozebírám podrobněji v článku LIDSKÁ PÁTEŘ. Určitě si článek přečtěte, neboť porozumění toho jak je naše páteř stavěná a jak funguje napoví mnohé, abyste se vyhnuli zbytečným chybám. 

Bederní opěrka zad u židleVraťme se ale k samotné bederní opěrce na kancelářské židli. Předně se nenechejte zmýlit popisem nebo informací o tom, že vybíraná židle je vybavená bederní opěrkou zad. Protože tato informace je sama o sobě zavádějící a mnohdy zcela bezcenná.

Lidé jaksi podvědomě tuší, že by židle něco ve smyslu bederní opěrky měla mít, a výrobci/prodejci to vědí. Proto je součástí popisů funkcí kancelářských židlí často zmínka o bederní opěrce. 

Přečetli jste si článek LIDSKÁ PÁTEŘ? Potom již víte, že páteř má esovité zakřivení. Každý člověk je unikátní svojí výškou, tělesnými proporcemi i mírou zakřivení páteře.

Z toho logicky plyne, že optimální podporu v bederní části zad zajistí pouze taková bederní opěrka, která se v maximální míře dokáže přizpůsobit unikátním tělesným proporcím vašeho těla. 

Rekapitulace toho, co by správně měla bederní opěrka dělat, jak jí nastavit. 

Bederní opěrka je speciálně navržena tak, aby poskytovala podporu dolní části zad a páteře. Je umístěna ve spodní části zadní opěrky židle a měla by se přizpůsobovat tvaru beder a páteře uživatele. Hlavní funkce bederní opěrky zahrnují:

  1. Podpora dolní části zad: bederní opěrka pomáhá udržovat přirozený tvar beder a páteře. To je klíčové pro prevenci bolesti zad a páteře, která může vzniknout dlouhodobým sedavým zaměstnáním.

  2. Uvolnění svalstva: správně navržená bederní opěrka může pomoci uvolnit napětí v svalstvu dolní části zad. To vám umožní pracovat pohodlněji a efektivněji.

  3. Prevence bolesti a zranění: správně nastavená a používaná bederní opěrka může být klíčem k prevenci bolesti zad, beder a páteře. Pomáhá udržovat páteř v optimálním postavení, což zmenšuje riziko zranění.

Kam umístit bederní opěrku? 

Přesné umístění bederní opěrky závisí na tělesných proporcích každého člověka. Umístěte spodní okraj bederní opěrky do oblasti, kde končí horní okraj kalhot. Sedněte si co nejvíce dozadu k opěráku, pouze v tom případě budete mít s bederkou optimální kontakt. 

Jak si správně nastavit bederní opěrku? 

Pouze v případě správného nastavení bederní opěrky budete cítit pozitivní účinek na vaše záda. Jak poznáme správné nastaven bederní opěrky? Pokud máte pocit, že je bederní opěrka příliš nízko/vysoko, potom upravte výšku tak, aby jste se cítili komfortně. Správné místo je to, kde vás bederní opěrka nikde netlačí, ale naopak máte z podepřených zad nejlepší pocit.

Na závěr několik příkladů typů bederních opěrek na kancelářských židlích. 

bederni-operka-levna-zidle

Příklad levné kancelářské židle pro občasné použití nejlépe v domácnosti.

V podstatě je to židle "nouzovka" a z pohledu ergonomie jde spíše o odpad.

Opěrák židle tvoří rám z ohýbaných kovových trubek. Zaplať pánbůh je alespoň na první pohled patrná jakási snaha o vytvarování rámu v bederní oblasti.

Na rám je natažená prodyšná síťovina, která je v bederní oblasti doplněná o pás z nějaké tkaniny, který má alespoň v přiměřeném měřítku zabránit propnutí síťoviny směrem od zad sedícího.

Jde tedy o nouzové řešení, které s bederní oporou zad nemá skutečně nic společného. 

Pokud to myslíte s vaším zdravím skutečně vážně, chraňte naší planetu, nekupujte si zbytečný odpad. 

kancelarske-kreslo-bederni-operka

Příklad levného kancelářského křesla, opět vhodného pro občasné použití nejlépe v domácnosti.

Nenechte se zmýlit, pokud jsem zmínil, že jde o příklad levného křesla, neboť na trhu jsou i poměrně drahá křesla. Ergonomický výsledek je ale obvykle stejně tragický. 

Především doporučuji každému zájemci o nákup kancelářského křesla přečíst si článek Jaký je rozdíl mezi kancelářským křeslem a ergonomickou židlí.   

Až na pár vyjímek vyskytujících se spíše u dražších modelů, má drtivá většina kancelářských křesel poměrně nízký opěrák a pouze postavy s výškou do cca 170 cm si skutečně opřou hlavu. Opěrák má nějaké prošití a někdy i náznaky vytvarování v bederní oblasti. 

Protože ale u kancelářských křesel není možné upravit výšku opěráku, může se snadno stát, že vytvarování v bederní části je obvykle umístěné příliš nízko a neplní žádnou funkci, nebo dokonce může i škodit. 

Pokud to myslíte s vaším zdravím skutečně vážně, chraňte naší planetu, nekupujte si zbytečný odpad. 

bederni-operka-zad-ergonomicka-zidle

Příklad běžné ergonomické židle

Na první pohled se jedná o lépe zpracovaný model ergonomické židle. Rám opěráku potažený prodyšnou síťovinou je v bederní oblasti doplněný o element, na kterém je uchycena výškově nastavitelná bederní opěrka zad.

Díky možnosti upravit výšku bederní opěrky, a tedy možnosti lépe najít vhodnou pozici pro oporu zad, se přinejmenším z obrázku jeví, že by se mělo jednat o výrazně sofistikovanější řešení než v obou předchozích případech.

S vysokou pravděpodobností ale není možné upravit výšku samotné opěrky zad a dá se tak usuzovat, že tato ergonomická židle bude vyhovovat spíše malým, nebo středně vysokým postavám.

zidle-ergohuman-bederni-operka

Drahá ergonomické židle 

Příkladem, že ani velice drahá ergonomická židle nemusí automaticky znamenat špičkové ergonomické řešení je poměrně oblíbená židle Ergohuman. Tato židle disponuje výškově nastavitelným opěrákem, díky kterému je možné umístit bederní část opěráku do nejvhodnější pozice. Nicméně samotná bederní část je oproti horní části opěráku poněkud předsunutá a je umístěná na pružném rameni.

Bohužel není možné regulovat sílu tohoto přítlaku na bederní část zad a rovněž samotné předsazení.

Jde o řešení, které nebude vyhovovat menším nebo málo hmotným postavám. 

Jak má tedy vypadat židle, která poskytuje optimální oporu zad ? 

Každé zboží má svého kupce, protože každý člověk je unikátní a preferuje jiná řešení. Je ale zřejmé, že čím více možnosti nastavení bude ergonomická židle poskytovat, tím více bude univerzální. To znamená, že jedna židle bude vhodná pro větší skupinu lidí. 

Ideální a tudíž univerzální židle z pohledy bederní opěrky by měla mít: 

  • výškově nastavitelný opěrák 
  • výškově, případně i hloubkově nastavitelnou bederní opěrku

Ideální židle je taková, která je vybavená funkcí nastavení výšky opěrky zad a nezávisle nastavitelnou bederní opěrkou zad.

Pokud vycházíme z předpokladu, že prakticky každá ergonomická židle má z profilu (boční části) opěrák ergonomicky vytvarovaný v bederní oblasti, poskytuje funkce nastavení výšky opěráku možnost umístit toto zakřivení do optimální výšky každého člověka. 

A naprosto ideální stav představuje židle, který k výškově nastavitelnému opěráku přidává také funkce nezávisle nastavitelné bederní opěrky (nastavení výšky, případně i hloubky). 

Příklad takového modelu je vynikající ergonomická židle B2 Express, která má vysoký výškově nastavitelný ergonomicky tvarovaný opěrák s integrovanou výškově nastavitelnou bederní opěrkou zad. Takové řešení umožní, že téměř jakákoliv postava v rozmezí výšky cca 160 - 195 cm si snadno nalezne optimální oporu pro bederní páteř.