Proč nás bolí záda? Pátrání po kořenech bolesti zad.

Zpět na mapu bolesti zad
Dynamické sezení
Notebook jako zabiják zad

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč nás bolí záda? Na první pohled jednoduchá otázka, nicméně odpověď na ni nespočívá pouze ve fyzických aspektech samotné bolesti. Upřímná snaha o pochopení problému namísto polknutí dalšího prášku proti bolesti je jistě tou správnou cestou.

Proto už samotná otázka, co je původem bolestí zad je naprosto klíčová k odhalení tajemství, které napomůže radikálně změnit náš každodenní život.  

Naše záda nejsou pouze fyzickým mostem mezi hlavou a tělem; jsou to komplexní struktury skládající se z páteře, meziobratlových plotének a svalů, které pracují v harmonii.

Co se ukrývá za slovem "bolest zad"? Jsou to svaly, které nám dávají najevo, že byly přetížené, nebo jsou to meziobratlové ploténky, které nás informují o potenciálních problémech našeho pohybového aparátu?

Abychom pochopili, co je příčinou bolesti zad, je nutné dozvědět se alespoň něco o své páteři.

Připojte se k nám, abyste objevili tajemství, která skrývá naše páteř a záda, a porozuměli, proč a jak nám záda mohou způsobovat nepříjemnosti.

Funkce páteře

Naše páteř zastává tři klíčové funkce, které jsou nezbytné pro správnou funkci lidského těla.

První z nich je nosná funkce, která zajišťuje oporu pro celé tělo a také slouží jako místo pro úpony svalů

Druhou je ochranná funkce pro míchu. Lidská mícha je součástí centrálního nervového systému, spojuje mozek s ostatními částmi těla a slouží jako komunikační cesta pro přenos nervových signálů.

Lidská mícha je dlouhá cca 40 až 45 cm, její průměr se snižuje směrem dolů z cca 13 mm na 6,5 mm. Poranění míchy způsobuje ochrnutí, a právě lidská páteř hraje klíčovou roli v ochraně míchy. Mícha probíhá uvnitř tzv. páteřního kanálu, který funguje jako ochranný prostor pro míchu, chrání ji před možným poškozením, což by mohlo mít za následek ochrnutí těla.

Pohyblivost je poslední, avšak nesmírně důležitá funkce páteře. Tato schopnost je umožněna stlačováním meziobratlových plotének a usměrňována meziobratlovými klouby. Páteř nám dovoluje vykonávat různé pohyby (předklon, záklon, rotaci a pérovací pohyby), čímž vytváří komplexní rozsah pohybu, který je důležitý pro naši každodenní aktivitu.

Pár užitečných informací o páteři

Proč je důležité znát rozsah pohyblivosti páteře?

Chcete-li pochopit, kde se skrývá nejčastější příčina bolestí zad, je nezbytné mít alespoň základní představu o rozsahu pohyblivosti páteře a základních funkcích.

lidská páteř

Celá páteř je díky jednotlivým obratlům (celkem 33 až 34), značně pohyblivá. Nejvíce v krční oblasti a nejméně v oblasti bederní, respektive křížové. Pohyb v hrudní oblasti do značné míry omezují připojená žebra.

Podle uložení obratlů na páteři dělíme páteř na 5 úseků.

Krční páteř (vertebrae cervicales) tvoří 7 krčních obratlů, které nesou označení C1 až C7. Pro zajímavost snad jen přidám informaci, že první obratel C1 (atlas), který nese lebku, spolu s druhým obratlem C2 má oproti ostatním obratlům specifický tvar

Hrudní úsek páteře (vertebrae thoracicae) tvoří 12 hrudních obratlů a nesou označení Th1 až Th12

Bederní úsek páteře (vertebrae lumbales) se skládá ze 7 obratlů a nesou označení L1 až L5

Křížový úsek páteře (vertebrae sacrales) se skládá ze 4 až 5 obratlů a nesou označení S1 až S5(6)

Obratle kostrční (vertebrae sacrales) se skládají ze 4 až 5 obratlů a nesou označení Co1 až Co4


Pohyblivost páteře

Z pohledu pohyblivosti páteře umožňuje krční úsek největší předklon a záklon (cca 90° na každou stranu a rotaci v rozsahu až 70°. Přitom až polovina rotace probíhá mezi prvním a druhým krčním obratlem.

jaká je ohebnost páteře

V oblasti hrudníku je pohyblivost výrazně menší a do díky spojení se žebry. Nicméně hrudní páteř se největší měrou podílí na rotaci těla.

Naproti tomu v bederní části zad je rotace a předklon prakticky nemožný. Důvodem je nejen tvar obratlů, ale především silné vazivo, které zajišťuje bederní prohnutí při vzpřímeném postoji. Ovšem bederní páteř umožnuje záklon až 90°, tedy ve stejném rozsahu jako je tomu u krční páteři


                               

Vyzkoušejte si, jak jste na tom s pohyblivostí pomocí Thomayerovy vzdálenosti.

Thomayerova vzdálenost, která je někdy označována jako zkouška prostého předklonu, zobrazí a hodnotí nespecificky pohyblivost celé páteře. Spočívá v předklonu provedeném ze stoje, kdy se v nejkrajnější pozici měří vzdálenost třetího prstu od podložky. Za normální výsledek se považuje dotek prstů. V toleranci je ještě vzdálenost do 10 cm, nad 30 cm jde již o zřejmou patologii (nenormální, nepřirozený stav).

Thomayerův test ohebnosti páteře

Zkoušku mohou ovlivnit určitá zkreslení, například kdy je pohyb kompenzován pohybem v kyčlích, nebo je naopak omezen kvůli zkrácení flexorů kolen (krčíte kolena a cítíte bolest v podkolenní jamce).

Testem lze kromě omezené pohyblivosti (hypomobilita) zjistit také výraznou hypermobilitu (nadměrná pohyblivost týkající se kloubů, které jsou uvolněné nad běžnou fyziologickou mez). Tedy stav, kdy se pacient dotkne podložky celou dlaní či předloktím (to už je považováno za velice významnou poruchu vaziva).

 Páteř jako pružina

Jistě jste si všimli, že páteř je zakřivená. Zakřivení páteře se říká dvojité esovité zakřivení a tento evoluční tvar slouží jako pružina, aby eliminovala rázy vznikající při chůzi, běhu atd.                                                                                                           

páteř jako pružinaPokud by byla páteř zcela rovná, tyto tlaky a rázy by se přímo přenášely na obratle, které by nepřiměřenou zátěž nezvládly, došlo by k jejích deformací a zničení.

Samotné zakřivení páteře by ale k tlumení rázů a celkové funkci páteře nestačilo. Hlavní funkci „tlumičů“ zastávají meziobratlové ploténky. Jde o chrupavčité destičky, které oddělují jednotlivé obratle a působí jako tlumiče nárazů mezi obratli.

Každá ploténka je tvořena silným vnějším vazivovým prstencem, který obklopuje vnitřní jádro.

Je zřejmé, že zatímco první krční obratel nese „pouze“ hmotnost hlavy, každý další obratel směrem k pánvi nese stále větší hmotnost a tím se také nároky na jednotlivé obratle zvyšují. Proto jsou obratle ve spodní části těla výrazně mohutnější.


Co je příčinou bolesti zad?

Snad každý z nás již zažil strasti bolestí zad, nebo alespoň zná někoho, kdo takový problém měl. Řekli jsme si něco o anatomii páteře a její funkci. Nyní je čas zaměřit se na konkrétní důvody proč nás záda bolí.


Bolesti v oblasti bederní páteře

Berní část páteře nese největší zatížení, tedy hmotnost celé horní části těla. Přestože jsou obratle bederní páteře mohutné a na takovou zátěž stavěné, ne vždy nás tato část páteře uchrání před bolestmi, především pokud právě tuto část zad přetěžujeme.

Nejčastější a nejspolehlivější cestou k bolestem v bedrech je dlouhodobé a nesprávné sezení na kancelářské židli. Z pohledu anatomie a evoluce není lidská páteř na dlouhodobé sezení připravená.


Abychom seděli co nejpřirozeněji ve smyslu anatomické stavby páteře, je potřeba sedět tak, abychom v maximální míře podpořili lordotické prohnutí, tedy přirozené prohnutí v bedrech.
 

A jak sedět správně a zdravě na židli?

Je zřejmé, že optimální sezení poskytne správně zvolená židle. Budeme vycházet z předpokladu, že takovou židli vlastníte.  

V takovém případě si sedněte co nejvíce dozadu. V takovém vzpřímeném sedu si páteř zachovává přirozené držení. Vhodně tvarovaný opěrák zad nebo bederní opěrka poskytuje zádům optimální oporu.  Více viz článek Bederní opěrka zad.

Mezi přední hranou sedáku a podkolení jamkou by přitom měla být mezera alespoň 5 cm. Více informací, jak správně na židli sedět najdete v článku Posun a náklon sedáku.


                  

Jak vypadá špatný způsob sezení.

Pokud budeme na židli sedět s podsunutým zadkem, potom není hmotnost horní části zad přenášená do pánve, ale právě do bederní oblasti zad. Dojde ke zploštění prohnutí v bedrech a pro takovou polohu nejsou obratle ani svaly stavěny.

Jestliže nebudete sedět v přirozeném lordotickém prohnutí, dostaví se bolest. To je dobře, protože se jedná o první signál, že něco není v pořádku a je potřeba něco změnit. Jen je potřeba tyto signály neignorovat.


Budete-li tyto první signály ignorovat, bude se bolest dostavovat stále častěji a intenzívněji i při jiných polohách než při sezení. Dlouhodobé ignorování potom může způsobit až vyhřeznutí meziobratlové ploténky a dlouhodobou pracovní neschopnost a nepříjemné bolesti, kdy v některých případech pomůže pouze operace a následná rehabilitace.

Bolesti krční páteře

Přestože patří část krční páteře k nejpohyblivějšímu místu naší páteře, jde zároveň o místo, které je zdrojem častých a úporných bolestivých stavů.
 
Nejčastějším zdrojem bolesti krků a trapézů je špatná pozice při sezení a nezřídka také používání notebooku (článek Notebook jako zabiják zad) a především nesprávně nastavené výšce monitoru.

Věděli jste, že lidská hlava váží cca 4,6 kg? Je asi jasné, že pokud si udržujete vzpřímené držení těla, nachází se hlava v přirozené ose páteře. Stačí ovšem pracovat pár hodin s nevhodně nastavenou výškou monitoru, díky které se hlava nachází v předkloněné poloze, abyste pocítili první známky zatuhnutí svalů a bolestí v oblasti krku.

Jen to zkuste, naražte na násadu od smetáku pěkný kus melounu. Pokud budete násadu držet vertikálně, nebudete pociťovat výraznou námahu. Ale zkuste vychýlit násadu s melounem na nějakou stranu a uvidíte, co to znamená držet 4,5 kg v jiné než vzpřímené poloze.

Rada je prostá. Neseďte s hlavou v předklonu. Nakupte si potřebné ergonomické doplňky (držák pod monitor, držák pod notebook atd.). Sezení s hlavou v předklonu extrémně přetěžuje naši páteř. Čím více takto budete sedět, tím více bude docházet k přetěžování svalů a páteře a dříve nebo později se dostaví výrazné zdravotní komplikace.

BOLÍ VÁS ZÁDA A UVAŽUJETE O NÁKUPU KVALITNÍ ERGONOMICKÉ ŽIDLE? 

Připravili jsme pro Vás výběr TOP ergonomických židlí, které mohou usnadnit a urychlit výběr spravné židle. VŽDY jsme připraveni pomoci s výběrem vhodné židle, ergonomických doplňků, polohovacích stolů, atd.

JSME ERGOPARTNER - JSME TU PRO VÁS